Alfa Romeo Rood
Elektrische auto

Alles over zakelijk leasen! Wat moet je weten?

Tegenwoordig kun je veel zaken leasen. De meest bekende vorm hiervan is het leasen van een auto. Met name bij ondernemers populair, maar ook de private lease groeit explosief in Nederland. In dit artikel richten we ons op zakelijk leasen.Waar moet je allemaal op letten bij het zakelijk leasen van een auto? Wat houdt bijvoorbeeld een full operational lease in en wat moet moet je bijvoorbeeld verdienen om een auto te kunnen leasen? Wanneer je ervoor kiest om zakelijk een auto te leasen kom je al vrij snel voor de vraag te staan welke leasevorm je wilt. Wij vertellen je hier wat meer over.

Financiële lease of operational lease?

Bij financiële lease wordt de auto jouw eigendom. Je kunt deze vorm van leasen het beste vergelijken met een hypotheek. Je betaalt de auto in termijnen terug aan de leasemaatschappij. Wanneer alle termijnen afbetaald zijn, ben je juridisch eigenaar van de auto. Lees hier meer over financial lease. Een leaseauto naar keuze rijden voor een vast bedrag per maand? Het kan met operational lease. Over het algemeen zijn alle kosten inbegrepen in een vast maandelijks bedrag, m.u.v. de brandstof. Je weet zo altijd waar je aan toe bent. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij. Dit is ook mogelijk voor een elektrische auto leasen zakelijk.

Tips om geld te besparen

Als je zakelijk auto leasen moet je ook rekening houden met de bijtelling. Rijd je meer dan 500 privékilometers per jaar in jouw zakelijke leaseauto? Dan geldt een fiscale bijtelling. Dit wordt berekend door een bepaald percentage over de cataloguswaarde van de auto. Het bijtellingspercentage wordt bepaald door de factoren leeftijd en CO2 uitstoot. Zorg dat je goed bent ingelezen in deze onderwerpen voordat je een auto least. Rijd je minder dan 500 privékilometers per jaar? Zorg dan dat je dit kunt aantonen met een sluitende rittenregistratie. Zo vervalt de bijtelling. Dit kan je veel geld schelen dus zorg ervoor dat je dit goed bijhoudt.

Doe onderzoek naar wat je precies gaat leasen

Voor veel ondernemers is leasen een perfecte oplossing om een representatieve auto te rijden, zonder in een keer een groot bedrag te investeren. Ondanks dat je enthousiast bent om te gaan rijden in jouw nieuwe leaseauto, is het verstandig om het leasecontract goed door te nemen voordat de handtekening gezet wordt. Wat gebeurt er bij het voortijdig beëindigen van het leasecontract en wat is inbegrepen? Denk bijvoorbeeld aan vervangend vervoer, tankpas, reparatie en onderhoud, winterbanden, etc. Maar ook waar kan je terecht voor onderhoud, reparatie enz? Vraag hier altijd naar bij uw leasemaatschappij zo dat er geen verwarring ontstaat en alles duidelijk is.

Voordelen van het leasen van een auto

Wanneer je kiest voor financial lease, dan heb je recht op fiscale voordelen omdat je economisch eigenaar bent van de auto. Zo mag je alle (auto gerelateerde) btw kosten verrekenen. Ook zijn de rente- en afschrijvingskosten aftrekbaar. Het is altijd verstandig om te vergelijken, zeker bij zakelijk leasen. De veranderingen in de automotive markt volgen elkaar in rap tempo op en veel leasemaatschappijen hebben goede deals waar jij gebruik van kunt maken. Hoe je de beste lease deal krijgt? Er zijn veel bedrijven die je hierbij kunnen helpen.