Formule 1

Hoe werkt de Formule 1 sprint uitgelegd

Voor decennia lang werd er in de Formule 1 op vrijdag getraind, op zaterdag gekwalificeerd en op zondag geraced. Echter is er in dit traditionele systeem, waar de toeschouwer dusdanig aan gewend is, een verandering gekomen met de invoering van sprintraces. Maar wat zijn sprintraces? En hoe gaat het Formule 1 weekend er dan uitzien? Wij gaan jou alles vertellen over hoe de Formule 1 sprint werkt en wat dit betekent voor jou als supporter, zodat jij volledig op de hoogte bent.

Waarom zijn er Formule 1 sprintweekenden

Om meer spanning in te bouwen in een Formule 1 weekend, zijn er in het seizoen van 2021 drie raceweekenden waarbij er gebruik werd gemaakt van het Formule 1 sprint concept. Dit concept bleek een succes te zijn volgens de Formule 1 bond (FIA), waardoor er een jaar later niet drie maar zes sprintraces in de kalender zaten. En ook in het seizoen van 2024 zijn er zes circuits geselecteerd die een sprintweekend gaan organiseren.

Hoe zit het Formule 1 sprintformat er uit?

Bij de introductie in 2021 was het sprintconcept een succes, toch was er een kritische groep, onder wie Max Verstappen, die zei dat het sprintformat niet logisch is. Daarom zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd en ziet het sprintformat er in 2024 iets anders uit dan in 2021 toen het Formule 1 sprintconcept werd geïntroduceerd.  

Het Formule 1 sprintweekend schema 

Op vrijdag vindt er één training plaats van 60 minuten, gevolgd door de kwalificatie die inhoudelijk hetzelfde is als de kwalificatie die in het traditionele systeem op zaterdag wordt verreden. De plek waarop de coureur zich kwalificeert, is de startplek voor de traditionele  race van zondag. De polesitter wordt dus op vrijdag bepaald en niet op zaterdag.

Op zaterdag staat alles in het teken van de sprint. De dag begint met de sprint shootout, waarbij er nog steeds gebruik wordt gemaakt van de bekende Q1, Q2 en Q3. Echter is de duur van deze sessie verkort, waardoor de coureurs minder tijd hebben om snelste ronden neer te zetten en een (klein) foutje dus grotere gevolgen kan hebben. De positie waarop de coureur zich kwalificeert in de sprint shootout is bepalend voor de daaropvolgende sprint shootout. De sprintrace is een verkorte variant van de originele race op zondag, met een afstand van ongeveer 100 kilometer. Opvallend is dat het doen van een pitstop tijdens de sprintrace niet verplicht is en in de meeste gevallen ook niet gunstig is om je positie te behouden of te versterken, waardoor de coureurs worden aangewezen om goed hun banden te managen.

Op zondag is er niets gewijzigd in het format en zal er gewoon traditioneel 300 kilometer worden geracet. De coureurs vangen de race aan op de positie waarop ze zich vrijdag hebben gekwalificeerd.

De impact van de sprint

De impact van een sprintweekend op een raceweekend in de Formule 1 is significant. Formule 1 teams moeten nu op een verdubbeld aantal races rekenen in een weekend, waardoor de kans op schade en slijtage aan onderdelen toeneemt. Ook voor coureurs staat er veel op het spel. Coureurs moeten zich in één training op hun gemak voelen om het optimale uit de daaropvolgende kwalificatie te halen.

Hoeveel punten kunnen de coureurs bemachtigen tijdens een Formule 1 sprintweekend?

Tijdens een Formule 1 sprintweekend worden er extra punten verdeeld. Deze extra punten kunnen de coureurs ontvangen op de zaterdag tijdens de sprintrace. De puntentelling wordt als volgt gehanteerd:

Positie 1: 8 puntenPositie 5: 4 punten
Positie 2: 7 puntenPositie 6: 3 punten
Positie 3: 6 puntenPositie 7: 2 punten
Positie 4: 5 puntenPositie 8: 1 punt

Doordat er punten te verdienen zijn worden coureurs en teams gedwongen om agressief te racen, waardoor de sprintrace kan worden beschreven als intens. Dit maakt natuurlijk weer leuker voor de toeschouwer, want het risico op ongelukken en ongebruikelijke uitslagen is groter.

Welke Formule 1 sprintweekenden zijn er in 2024?

In het seizoen van 2024 zijn er zes circuits die gastheer zijn van het sprintweekend. Deze data en locatie zijn zorgvuldig gekozen om zoveel mogelijk toeschouwers te betrekken bij de Formule 1 sprint. Hier volgt een overzicht van de geplande Formule 1 sprintweekenden:

  • Op 20 april begint het eerste sprintweekend van het seizoen op een circuit die een tijdje weg is geweest, namelijk het circuit van Shanghai in China. Om deze race bij te wonen zal je er vroeg bij moeten zijn, de starttijd is 05:00 Nederlandse tijd.
  • Het Miami International Autodrome staat op 4 mei op de agenda, waarbij de race om 18:00 uur Nederlandse tijd van start gaat.
  • Vervolgens, op 29 juni, komt het sprintformat in Europa, waarbij de Red Bull Ring in Oostenrijk gastheer is. De sprintrace gaat om 12:00 Nederlandse tijd van start.
  • Op 19 oktober is het Formule 1 circus weer in Amerika op het traditionele Circuit of the Americas. Toeschouwers moeten om 20:00 Nederlandse tijd voor de buis zitten om de sprintrace te zien.
  • De een na laatste Formule 1 sprintrace vindt plaats in het Zuid-Amerikaanse Brazilië op het Autódromo José Carlos Pace. Deze sprintrace zal op 2 november plaatsvinden met een starttijd van 15:00 Nederlandse tijd.
  • Het seizoen van de Formule 1 sprintweekenden wordt afgesloten in Qatar, op het Losail International Circuit op 30 november, waar de race om 14:00 uur start.

Toekomst van de Formule 1 sprint

De toekomst van Formule 1 sprintweekenden ziet er veelbelovend uit, met de sport die continu op zoek is naar evoluties om zowel de coureurs als de toeschouwers een boeiende ervaring te bieden. Wellicht komen er in de toekomst nog een aantal wijzigingen in de structuur, puntentelling en de hoeveelheid Formule 1 sprintweekenden om de sport voor zowel deelnemers als fans naar nieuwe hoogtes te tillen.