Bidirectioneel laden
Elektrische auto

Bidirectioneel laden: de elektrische auto als thuisaccu

In de wereld van elektrische auto’s komen vaak vragen op over geavanceerde technologieën zoals bidirectioneel laden en het gebruik van je elektrische auto als thuisaccu. Deze vragen hebben betrekking op kostenbesparing en duurzaamheid, en wij zijn hier om ze te beantwoorden. In dit artikel duiken we dieper in op wat bidirectioneel laden inhoudt en welke voordelen het met zich meebrengt.

De toekomst van elektrische auto’s

Bidirectioneel laden is een innovatieve technologie waarmee je stroom kunt halen uit je elektrische auto om te gebruiken in en rondom je huis of kantoor. In plaats van te investeren in een aparte thuisaccu, kun je sommige elektrische auto’s inzetten als een krachtige energiebron voor je dagelijkse behoeften.

Duurzaam leven en geld besparen

Niet alle elektrische auto’s kunnen echter stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit komt doordat de stroom uit de auto moet worden omgezet van wisselstroom naar gelijkstroom. Deze conversie kan alleen plaatsvinden met behulp van V2X-technologie, wat staat voor vehicle-to-everything.

Hoe werkt dit nu in de praktijk? Met bidirectioneel laden kun je de accu van je elektrische auto gebruiken als een soort thuisaccu. Wanneer je je elektrische auto aansluit op de oplader, kun je de opgewekte zonne-energie opslaan in de accu van de auto. Hierdoor hoef je niet langer elektriciteit terug te leveren aan het net en kun je aanzienlijk geld besparen op je energierekening.

Slim energiegebruik

Vooral elektrische auto’s met een grotere accucapaciteit bieden een interessante optie om een aparte thuisaccu overbodig te maken. In dergelijke gevallen kan je elektrische auto dienen als zowel je dagelijkse vervoermiddel als je energieopslagoplossing voor thuis.

Enkele voordelen van bidirectioneel laden zijn onder andere het gebruik van altijd goedkope stroom, de mogelijkheid om groene energie thuis op te slaan, het omgaan met de afbouw van de salderingsregeling, en het voorkomen van overbelasting van het stroomnet.

Automerken die al bidirectioneel kunnen laden

Benieuwd welke automerken momenteel bidirectioneel laden ondersteunen? Onder andere de Hyundai IONIQ 5, Kia EV6, Kia Niro EV (nieuwste uitvoering), Volvo EX90, Volkswagen ID.3, Volkswagen ID.4 (na de juiste update), en Polestar 3 bieden deze technologie aan.

Bidirectioneel laden opent de deur naar een nieuwe wereld van energie-efficiëntie en kostenbesparing, en het is een spannende ontwikkeling in de evolutie van elektrische voertuigen.