Zware lichtmetalen velg
Auto tunen

Hoe weet ik de maat velgen van mijn auto?

Een belangrijk onderdeel van je auto zijn de wielen, want ja zonder de 4 banden onder je auto kan je moeilijk de weg op. Wat weer essentieel is voor je banden zijn de velgen, maar mocht je ze willen vervangen is het handig om te weten welke maat velgen er onder je auto passen.

Welke soort velgen onder mijn auto?

Stalen velgen
De stalen velg zit onder de meeste auto’s, deze is dus het meest voorkomend. Ze staan niet bekend om hun uitstraling, maar zijn wel ideaal als je winterbanden (ze krimpen bijna niet) hebt of bijvoorbeeld beginnend bestuurder bent. Aangezien ze van staal zijn gemaakt, is deze velgsoort betaalbaar en kunnen ze ook tegen een stootje. Verder is de reparatie van staal redelijk goedkoop. 

Lichtmetalen velgen
Als je echt houdt van klasse onder je auto, dan moet je gaan voor de lichtmetalen velg. Mooie velgen kunnen je auto nu juist net helemaal afmaken. Ze maken je auto stijlvoller, in tegenstelling to de lichtmetalen. Ook zijn ze gunstig voor de acceleratie, vanwege heet lichtere gewicht. Deze velgsoort is dan misschien wat duurder, maar als je snel en in stijl de weg op wil moet je er wat voor over hebben.

Hoe kom je achter je velgmaat? 

Mocht je er nu uit zijn welke soort velg je wilt, is het handig om te weten welke velgmaat je nodig hebt. Deze info staat vaak op de banden. Afhankelijk van je bandenmaat kies je de maat velgen voor onder je auto. Op je autobanden staat aan de zijkant een formaat zoals “205/55R16”, waarbij het laatste getal (in dit geval 16) de diameter van de velg in inches aangeeft die past bij die band. 

Het kan voorkomen dat je op de banden de maat niet kan vinden. In dit geval zijn er andere manieren om erachter te komen welke maat velgen er onder je auto passen. Pak bijvoorbeeld de gebruikershandleiding van jouw auto er bij, kijk naar de sticker op de deurpost, doe online research of het vraag het aan een autokenner of professional.

Waarom een goede maat velg?

Het is van groot belang om de juiste velgmaat te kiezen, niet alleen voor de look, maar ook voor de veiligheid, het comfort en de prestaties van uw voertuig. Een velg die te groot of te klein is, kan leiden tot problemen met de wegligging, de snelheidsmeterkalibratie en zelfs de algemene veiligheid van de auto.