Steenmarter auto
Autonieuws

Zo verjaag jij steenmarters uit je auto

Heb je je ooit afgevraagd waar die vervelende geur in je auto vandaan komt? Of waar die mysterieuze krassende geluiden vandaan komen onder de motorkap? Nou, het zou zomaar kunnen dat je last hebt van een ongenode gast: de steenmarter! Dit wil je niet, steenmarters kunnen voor flinke schade zorgen, ze knagen namelijk graag op de kabels in je auto. Maar geen paniek, deze tips helpen je om die kleine indringer te verjagen.

Wat is een Steenmarter en Waarom Kiezen Ze voor Auto’s?

Hoewel de steenmarter eigenlijk een schattig ogend dier is, moet je je niet laten misleiden door zijn uiterlijk! Ze zoeken namelijk graag warme en beschutte plekjes op om te nestelen. Helaas is jouw auto hier de perfecte plek voor. Verder zijn ze dol op knagen aan kabels en isolatiemateriaal, wat kan leiden tot ernstige schade en dure reparaties.

Hoe Weet Je of Je een Steenmarter in Je Auto Hebt?

Oké, dus je hebt misschien het vermoeden dat er een steenmarter in je auto zit, maar hoe weet je het zeker? Nou, er zijn een paar aanwijzingen waar je op kunt letten. Merk je vreemde geluiden onder de motorkap? Heb je onverklaarbare krassen op je autokabels gevonden? En ruikt het alsof er iets onaangenaams in je auto is achtergelaten? Als je ja hebt geantwoord op een van deze vragen, dan is de kans groot dat je een steenmarter te gast hebt.

Hoe Kun Je een Steenmarter Uit Je Auto Verjagen?

Nu komt het belangrijkste gedeelte, want hoe krijg je die kleine indringer weg? Hiervoor zijn meerdere effectieve manieren:

1. Gebruik van Geurafschrikmiddelen: Steenmarters hebben een gevoelig reukvermogen, dus het plaatsen van geurende items zoals wc-blokjes of ammoniak in je auto kan steenmarters afschrikken. Een minder frisse oplossing, is het plassen in een gieter om het vervolgens te gieten over de autobanden.

2. Fysieke Barrières: Je kan er ook voor kiezen de weg naar je motor ondoordringbaar te maken. Het installeren van kippengaas onder je auto of het plaatsen van speciale marterafweerapparaten, voorkomen dat steenmarters bij de motorruimte kunnen komen.

3. Ultrasone Apparaten: Deze handige gadgets produceren geluidsgolven die steenmarters irriteren en wegjagen, maar voor mensen niet hoorbaar zijn. Door dit steenmarterkastje in de auto te plaatsen verklein je de kans dus op ongewenst bezoek.

4. Hondenhaar: Hondenhaar is een veelgebruikt afschrikmiddel tegen steenmarters. Door een pluk hondenhaar in een panty onder je auto te leggen, verjaag je de marters. Ze hebben namelijk een hekel aan hondenhaar.

5. Parkeerstrategieën: Parkeer je auto in een goed verlichte omgeving of, indien mogelijk, in een afgesloten garage om de toegang van steenmarters te beperken.

Welke Auto Merken zijn het Kwetsbaarst?

Je vraagt je misschien af of bepaalde automerken meer vatbaar zijn voor steenmarters dan andere. Nou, het lijkt erop dat er geen specifiek automerk is dat immuun is voor deze indringers. Steenmarters hebben de neiging om te gaan voor auto’s die gemakkelijk toegankelijk zijn en bieden een warme en beschutte omgeving, ongeacht het merk.

Hoe zit het met steenmarters en elektrische auto’s?

Ook als je een elektrische auto hebt, is de kans op steenmarters aanwezig. Steenmarters zoeken naar warme en beschutte plaatsen om te nestelen, en de motorruimte van een elektrische auto kan net zo aantrekkelijk zijn als die van een auto met verbrandingsmotor. 

Hoewel de basisproblemen hetzelfde zijn, brengen elektrische auto’s enkele specifieke risico’s met zich mee als het gaat om steenmarters. Ten eerste zijn er de hoge-voltage kabels die essentieel zijn voor de werking van de aandrijflijn. Beschadiging door het knagen van een steenmarter kan niet alleen leiden tot zeer dure reparaties, maar ook aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals kortsluiting of zelfs brandgevaar.

Ook zijn elektrische voertuigen uitgerust met geavanceerde elektronische systemen. Deze zijn gevoeliger voor schade door knaagactiviteiten. Kabels en bekabeling van sensoren, controlesystemen en andere cruciale elektronische onderdelen kunnen worden beschadigd. Het risico is dus aanzienlijk groter bij elektrische auto’s vanwege hun afhankelijkheid van deze geavanceerde technologieën.